De Prestige heeft een lichtgele kleurintensiteit met zeer kleine bubbeltjes in het glas. In de neus geuren van witte bloemetjes, citrus en prettige -, volle geuren van brioche, toast en amandeltjes. En daarna weer geconfijt fruit. De behoorlijk lange rijping in fles heeft een volle, zeer gebalanceerde smaak opgeleverd met frisse zuren van citroen en de geroosterde toasting en amandeltjes maar ook met minerale tonen van de rijping van de druiven op de kalkbodem en zelfs een aanwezige sensatie van chocolade. De zeer kleine bubbeltjes in combinatie met de rijke smaak geven een zeer aangenaam mondgevoel.
Heerlijk als aperitief, bij oesters en als begeleider van diverse vissen en witvlees.
Land |
Frankrijk |
Streek |
Champagne |
Substreek/ Appelatie |
Vallée de la Marne |
Producent |
Sourdet-Diot |
Druivensoort |
60% Chardonnay en 40% Pinot meunier |
Smaaktype |
Aromatisch en kruidig |
Vinificatie |
De handgeplukte druiven ondergaan een temperatuurgereguleerde fermentatie en rijping in temperatuurgereguleerde, grote roestvrijstalen vaten. Voor de Prestige wordt enkel het eerstgeperste sap gebruikt. De wijn rijpt op de gistcelletjes en ondergaat geen malolactische vergisting. De huidige cuvée anno 2021 is Champagne uit de zeer goede jaargang 2016 en dus gemaakt van druiven uit 1 oogstjaar. Ook zo’n ontwikkeling dat Champagnes steeds meer karakter krijgen! De wijn rijpt dus 4 jaar sur lattes en is Brut met een dosage van 8 g/L.
|
Houtrijping |
Nee |
Houdbaarheid |
t/m 4 jaar na aankoop |
|
|
Serveertemperatuur |
8-9°C |
Inhoud |
75 cl |
Alcohol |
12,5% |
|
|
Informatie (regio) |
Sinds de jaren 80 van afgelopen eeuw zijn er een Frankrijk en dus ook in Champagne in de wijnbouw grote veranderingen opgetreden. Waar men vroeger alle druiven braaf inleverde bij de Cave of bij de grote Champagnemerken, zijn de kinderen van de kleinschalige wijnboeren stapje voor stapje zelf hun druiven gaan vinifiëren. Deze kleine boeren gingen hun druiven beter verzorgen en de kwaliteit ging flink omhoog. De in de Vallée de la Marne gelegen wijngaarden van Sourdet-Diot zijn gesitueerd in de heuvels met zuid-oostelijke expositie t.o.v. de zon en de druiven genieten hierdoor van meer zonuren. Sinds 1980 zijn zij overgegaan naar eigen productie en sinds kort is het domein overgegaan op schoonzoon Damien en “Manager” Ludivine. Vader Patrick maakt nog steeds de Cuvées met schoonzoon Patrick die ze beoordeelt.
|