Advies over wijn? Wij staan u graag te woord! +31 (0) 6 41 66 26 69

Sourdet-Diot Champagne l'Atypique Millésime extra brut 2015

Sourdet-Diot Champagne l'Atypique Millésime extra brut 2015
Sourdet-Diot Champagne l'Atypique Millésime extra brut 2015

Zeer complexe Champagne met in zijn veelvoud van heerlijke smaken ook prettig fruit, structuur en balans met een zeer aanhoudende mousse van zeer kleine belletjes.

Verzendkosten

€ 6,95 

Standaard levertijd

1 dag

€ 56,95
€ 50,95
Prijs per stuk

 

Aantal: 
Bestellen

De Atypiqe heeft een diepgele kleur met in het glas zeer lang aanhoudende kleine bubbeltjes. In de neus geuren van de lange rijping met geuren van citroenzeste en geconfijte appel, maar ook elegante umami en chocolade. De volle smaak met veel finesse is rijk met geconfijte citrus en appel, mineralen van de kalkbodem. De zeer kleine bubbeltjes geven een geweldige sensatie in de mond. De afdronk met volle smaak van chocolade en brioche houdt zeer lang aan.

Een weldaad bij kreeft en Kingkrab.

 
Land Frankrijk
Streek Champagne
Substreek/ Appelatie  Vallée de la Marne
Producent Sourdet-Diot
Druivensoort Chardonnay
Smaaktype Aromatisch en kruidig
Vinificatie

De Atypique is anders dan bijna alle Champagnes uit de Vallée de la Marne omdat men veel Pinot meunier heeft aangeplant staan en de Champagnes dan ook meestal uit veel PM bestaan. De vroeger rijpe Meunier zijn in dit koudste gedeelte van de Champagne rijper dan de later rijpende Chardonnay en Pinot noir. Daarnaast ondergaan de rijpste Chardonnay-druiven van het domein de eerste fermentatie en rijping in kleine eiken vaatjes wat hem nog atypischer maakt. 
De handgeplukte druiven ondergaan een temperatuurgereguleerde fermentatie en rijping in kleine eiken vaten en rijpen hierin 8 maanden op de gistcelletjes en ondergaat geen malolactische vergisting. De wijn rijpt vervolgens 3 jaar sur lattes en is extra Brut met een dosage van 3 g/L.

 

Houtrijping Ja, 8 maanden in een klein houten vat, waarna jarenlange rijping in fles volgt.
Houdbaarheid t/m 10 jaar na de oogst
   
Serveertemperatuur 8-9°C
Inhoud 75 cl
Alcohol 12,5%
   
Informatie (regio)

Sinds de jaren 80 van afgelopen eeuw zijn er een Frankrijk en dus ook in Champagne in de wijnbouw grote veranderingen opgetreden. Waar men vroeger alle druiven braaf inleverde bij de Cave of bij de grote Champagnemerken, zijn de kinderen van de kleinschalige wijnboeren  stapje voor stapje zelf hun druiven gaan vinifiëren. Deze kleine boeren gingen hun druiven beter verzorgen en de kwaliteit ging flink omhoog. De in de Vallée de la Marne gelegen wijngaarden van Sourdet-Diot zijn gesitueerd in de heuvels met zuid-oostelijke expositie t.o.v. de zon en de druiven genieten hierdoor van meer zonuren. Sinds 1980 zijn zij overgegaan naar eigen productie en sinds kort is het domein overgegaan op schoonzoon Damien en “Manager” Ludivine. Vader Patrick maakt nog steeds de Cuvées met schoonzoon Patrick die ze beoordeelt.