Advies over wijn? Wij staan u graag te woord! +31 (0) 6 41 66 26 69

lHumeau Anjou blanc 2016

lHumeau Anjou blanc 2016
lHumeau Anjou blanc 2016

Zeer rijke Chenin door houtvergisting en rijping maar ook volop typisch Chenin-fruit! Type Savennières.

Verzendkosten

€ 6,95 

Standaard levertijd

1 dag

€ 14,95
€ 12,95
Prijs per stuk

 

Aantal: 
Bestellen

Als de Anjou samengevat  zou moeten worden dan zou de wijnmaker zeggen dat deze een complexe wijn is met aromatische frisheid en diepgang.  Deze Anjou heeft een “dikke”body  en is zeer geconcentreerd. De opbrengsten voor deze wijn zijn zeer laag door o.a. de leeftijd van de ranken alsook dat er een strenge selectie plaatsvindt. Door de viscose vloeistof zie je lichte invloed van de houtfermentatie. Rijke geuren van  kweepeer, perzik, witte bloesem, maar ook van caramel en kaneel volgen elkaar op. In de mond ervaar je de volheid en maar die maakt direct plaats voor balans die de frisheid van de chenin kenmerkt.  Rijke smaken van rijpe kweepeer en abrikozen met in het “middenpalet”  salty mineralen. In de afdronk caramel, vanille en een klein beetje toast die intens lang op de tong blijven.
Een wijn om even voor te gaan zitten. Erg prettig bij een keur aan gegrilde schaal- en schelpdieren, of gebakken vis en kip. Maar met name bij een Aziatisch gerecht met garnalen, vis of kip.

 

Land Frankrijk
Streek Loire
Substreek/ Appelatie Anjou AC
Producent Vins Lhumeau - Domaine des hautes Ouches
Druivensoort Chenin blanc
Smaaktype Rijk, krachtig, fruit, complex, verfijnd
Vinificatie Geplukt wordt er na meerdere controles per wijngaard zodat de kwaliteit zeer hoog is en optimaal rijp. De ranken voor deze wijn zijn inmiddels 40 jaar oud en staan aangeplant op kalkstenen heuvels met klei (Argilo calcaire). De druiven worden handmatig geselecteerd tijdens meerdere gangen door de wijngaard op zoek naar het beste moment. Voor persen ondergaan de druiven eerst een paar uur maceration pelliculaire voor extra structuur en concentratie uit de schilletjes (meestal niet bij wit maar bij rood).De wijn fermenteert in 1 groot nieuw eiken vat van 1500 liter en 2 kleine vaten die 1x gebruikt zijn. Zodat de wijn wel de oxidatieve werking heeft van het hout maar niet te veel van zijn “terroir” verliest. Na de fermentatie rijpt de wijn zelfs 12 maanden door.
Houtrijping Ja, fermentatie in zowel kleine 1x gebruikte - als een groter nieuwe houten vat met 12 maanden rijping.
Houdbaarheid t/m 10 jaar na de oogst
   
Serveertemperatuur 11-12°C
Inhoud 75 cl
Alcohol 13,0%
   
Informatie (Lhumeau) Zijn vader nam in 1963 slechts enkele hectares over van het familiedomein en bouwde dit samen met zijn zoon – huidige eigenaar sinds 1991– Jean-Louis en diens vrouw Francoise uit tot meer dan 50 hectare. De wijngaarden zijn gemiddeld 30 jaar oud met Chardonnay, Sauvignon blanc, Chenin, Cabernet franc en – sauvignon en Grolleau gris en – noir. Al hun witte wijn maceert meerdere uren voor meer mondgevoel. Hun basislijn “Traditionel” biedt een flinke body, echt droge wijn met heel veel smaak. Daarnaast is er de witte “fût de chêne-range” met houtgefermenteerde en -gerijpte wijnen van de beste kwaliteit. De Chardonnay rijpt zelfs in 20% Amerikaans hout…..Op Domaine des hautes Ouches produceert men enkel wijnen van eigen “hoge” kwaliteit druiven met respect voor het terroir in de eigen bottelarij. Tussen de ranken laat men gras groeien en in de zomer wordt er flink uitgedund voor optimale zon aan de druiven. Bestrijdingsmiddelen worden niet of nauwelijks ingezet.