Land |
Frankrijk |
Streek |
Rhône / Cévennes |
Substreek/ Appelatie |
Duché d'Uzès AC |
Producent |
Domaine de l'Orviel |
Druivensoort |
50% viognier, 30% grenache, 20% roussanne |
Smaaktype |
Smaakvol, body, diepgang, kruidig en rijp fruit |
Vinificatie |
De druiven groeien op 200m hoogte in de Cévennes-heuvels in de "lieu-dit" Grand chemin op mergelbodems met kalk en genieten van de Mediterrane zon. 's Ochtends vroeg worden de volrijpe druiven handmatig geplukt voor voldoende frisheid in de druif. De Viognier en Roussanne fermenteren in inox vaten op lage temperaturen en de Grenache in eiken vaten. Vervolgens rijpt de wijn 10 maanden door waarbij er enkel de Grenache malolactische vergisting ondergaat. In alle vaten vindt een aantal keer battonage plaats. |
Houtrijping |
Ja, één derde verblijft 10 maanden in barriques van 500 liter |
Houdbaarheid |
t/m 8 jaar na de oogst. |
|
|
Serveertemperatuur |
10-12°C |
Inhoud |
75 cl |
Alcohol |
14,0% |
Informatie (regio) |
Terroir: In de uitlopers van de Cevennen, in een heuvelachtig landschap met dennen, eiken en cipressen, ligt het Domaine de l'Orviel. Orviel betekent "oud goud” in het Occitaans (Langue d’Oc en symboliseert perfect de gouden kleur van de witte druiven, Chardonnay, Viognier, Sauvignon, Grenache en Roussanne (de helft van hun 20 hectare grote domein). Hun wijngaarden met rode druiven zijn beplant met Syrah, Grenache, Merlot, Cabernet Sauvignon, Petit Verdot en Cinsault. Deze ranken hebben hun terroir met een perfecte zonovergoten expositie op bodems van klei en kalksteen. Het licht getemperde Mediterraanse klimaat (door de heuvels) geeft een constante kwaliteit aan de wijnen op bodems van zandsteen, kiezels, alluviaal en hard kalksteenplateaus met hoogtes tot 630 m.
|
|
|
|
|