Advies over wijn? Wij staan u graag te woord! +31 (0) 6 41 66 26 69

Champagne Sourdet-Diot Millésime brut 2013

Champagne Sourdet-Diot Millésime brut 2013
Champagne Sourdet-Diot Millésime brut 2013

Behoorlijk diepgekleurde champagne met rijpe smaken en een zeer fijn mondgevoel door de kleine, aanhoudende bubbeltjes en de balans met de frisse smaken.

Verzendkosten

€ 6,95 

Standaard levertijd

1 dag

€ 39,75
Prijs per stuk

 

Aantal: 
Bestellen

De 2013 heeft een goudgele kleurintensiteit met zeer kleine bubbeltjes in het glas. In de neus rijpe geuren van witte bloemetjes, geconfijte citrus en prettige -, volle geuren van brioche, toast en amandeltjes. En daarna weer geconfijt fruit. De behoorlijk lange rijping in fles heeft een volle, zeer gebalanceerde smaak opgeleverd met frisse smaken van geconfijte citroen en de geroosterde toasting en amandeltjes maar ook met minerale tonen van de rijping van de druiven op de kalkbodem en zelfs een aanwezige sensatie van honing. De zeer kleine bubbeltjes in combinatie met de rijke smaak geven een zeer aangenaam mondgevoel.

Heerlijk bij verfijnde gerechten en met name bij schaaldieren.

 

Land Frankrijk
Streek Champagne
Substreek/ Appelatie  Vallée de la Marne
Producent Sourdet-Diot
Druivensoort 70% Chardonnay, 20% Pinot meunier en 10% Pinot noir
Smaaktype Aromatisch en kruidig
Vinificatie De handgeplukte druiven ondergaan een temperatuurgereguleerde fermentatie en rijping in temperatuurgereguleerde, grote roestvrijstalen vaten. Voor de Millésime wordt enkel het eerstgeperste sap gebruikt. De wijn rijpt op de gistcelletjes en ondergaat geen malolactische vergisting. De wijn is gemaakt van enkel druiven uit 2013; waar men vroeger enkel in de beste jaren millésimes maakte, doen veel kleine RM-huizen dit jaarlijks met vaak nog een ultieme Millésime in enkel de allerbeste jaren). Ook zo’n ontwikkeling dat Champagnes steeds meer karakter krijgen! De wijn rijpt 4,5 jaar sur lattes en is Brut met een dosage van 8 g/L.
Houtrijping Nee
Houdbaarheid t/m 6 jaar na aankoop
   
Serveertemperatuur 8-9°C
Inhoud 75 cl
Alcohol 12,5%
AlcoholPinot meunier 12,5%Past zich het makkelijkste aan aan het klimaat in de Vallée de la Marne en is daarom hier het meeste verspreid. Geeft fruit en rondeur (zalvend) aan de Cuvée!
Chardonnay
Komt steeds vaker voor en zeker bij Sourdet. Ontwikkelt zich langzaam en komt dus veel voor in de cuvées die lang in de kelder verblijven. Voegt levendigheid en mineraliteit toe aan de assemblage.
 
Pinot noir Komt het minste voor in Vallée de la Marne en geeft body en structuur aan de assemblage.
 
Informatie (regio) Sinds de jaren 80 van afgelopen eeuw zijn er een Frankrijk en dus ook in Champagne in de wijnbouw grote veranderingen opgetreden. Waar men vroeger alle druiven braaf inleverde bij de Cave of bij de grote Champagnemerken, zijn de kinderen van de kleinschalige wijnboeren  stapje voor stapje zelf hun druiven gaan vinifiëren. Deze kleine boeren gingen hun druiven beter verzorgen en de kwaliteit ging flink omhoog. De in de Vallée de la Marne gelegen wijngaarden van Sourdet-Diot zijn gesitueerd in de heuvels met zuid-oostelijke expositie t.o.v. de zon en de druiven genieten hierdoor van meer zonuren. Sinds 1980 zijn zij overgegaan naar eigen productie en sinds kort is het domein overgegaan op schoonzoon Damien en “Manager” Ludivine. Vader Patrick maakt nog steeds de Cuvées met schoonzoon Patrick die ze beoordeelt.