Advies over wijn? Wij staan u graag te woord! +31 (0) 6 41 66 26 69

Castellet Terrotxa Priorat DOQ 2017

Castellet Terrotxa Priorat DOQ 2017
Castellet Terrotxa Priorat DOQ 2017

Elegante Priorat met diepgang en structuur. Zwoele en rijke tonen van rijp fruit met voldoende frisheid en met kruiden en specerijen en die typische llicorella mineralen!

Verzendkosten

€ 6,95 

Standaard levertijd

1 dag

€ 19,00
Prijs per stuk

 

Aantal: 
Bestellen

Priorat met een elegante concentratie en een robijnen kleur. Uit het glas komen warmere en rijke geuren van rijp rood fruit met ook wat zwarte bessen. Dit is een wijn uit een warm klimaat dat ruik je meteen. Elegante geuren van specerijen en kruiden met een minerale grafiet-toon zeggen dat de wijn zich nog kan ontwikkelen (medio 2021). In de mond een rijke smaak in de aanzet met fluweel zwart fruit en specerijen. Direct merk je op dat de wijn nog volop frisheid heeft en misschien nog wel wat gesloten is. Decanteren dus de komende 2 jaren! De wijn laat zijn mineraliteit van de llicorella bodem graag zijn en de rijpe tannines doen van zich spreken in de afdronk die licht drogend is.
Lekker bij gegrild en lichtgekruide rundvlees of bij tajine van varken/rund.

Land Spanje
Streek Catalonië
Substreek/ Appelatie Priorat D.O.C.
Producent Cellers Castellet
Druivensoort 63% Garnatxa Negra, 18% Garnatxa Peluda, 19% Cabernet Sauvignon
Smaaktype Zwoel,rijp, spicy, elegant
Vinificatie  De ranken staan in de 2 wijngaarden La Solana de Mas d'en Pubill and Les Solanes. Deze “basiswijn” is gemaakt van de jongste ranken van het domein. De bodems zijn van de beroemde Llicorella-leisteen en staan op 300 tot ruim boven 400m boven zeeniveau. De druiven worden handmatig geplukt van de 2e week van september t/m de 2e week van oktober. De ranken leveren op deze karige bodems slechts 24 hl/ha. De druiven macereren 26 tot 28 dagen in roestvrijstaal en rijpen vervolgens eerst 6 maanden in staal. Hierna wordt de wijn overgepompt naar gebruilte Franse barriques waar er een rijping van nog eens 8 maanden plaatsvindt waarbij de gistcel in het vat blijft en af en toe wordt doorgeroerd.
Houtrijping Ja, 8 maanden in gebruikte Franse houten vaten (225 liter ).
Houdbaarheid t/m 8 jaar na de oogst
   
Serveertemperatuur 16-17°C
Inhoud 75 cl
Alcohol 14,5%
Informatie (regio) Alle wijnen komen van de wijngaarden behorend bij hun “boerderij” Solana. Dit kleine familiebedrijfje met 12 ha aan wijngaarden bevindt zich middenin in het unieke Mediterrane microklimaat met de zwarte Llicorella bodems. De eerste jaargang van Castellet was 2005. De 80 jaar oude Garnacha- en Cariñenaranken worden goed geconserveerd. Naast aanplanten van nieuwe ranken van beide druivensoorten heeft Castellet ook de “harige” Garnacha (peluda) en zijn er ook wijngaarden uit de jaren 1990 met Cabernet sauvignon, Syrah en Merlot voor wijnen met net even een ander profiel. Hun wijnen hebben een flinke structuur een diepgang van zuren mede door zeer lange maceratie van meer dan 28 dagen. De wijnen worden dan ook pas op de markt gebracht als ze beginnen te leveren. Het zijn geen commerciële sappige wijntjes en blijven lang zeer interessant.


Garnacha Peluda






 
-Oftewel de harige Grenache en nauw verwand aan de rode/zwarte Garnache - heeft zijn naam verkregen door de donshaartjes op de bladeren van de rank.  Deze druif heeft een aantal voordelen dat hij goed gedijt in extreme droogte, past zich makkelijk aan op waterloze bodems en is resistenter tegen coulure. Hierdoor rijpt de druif consistenter en bereikt daardoor eerder zijn rijpheid. Het suikergehalte is hierdoor lager en dus ook het alcoholpercentage. De wijnen zijn iets minder krachtige met rood fruit. Synoniemen zijn Lladoner Pelut or Lledoner Pelut genoemd.