Advies over wijn? Wij staan u graag te woord! +31 (0) 6 41 66 26 69

Castellet Empit Priorat DOQ 2018

Castellet Empit Priorat DOQ 2018
Castellet Empit Priorat DOQ 2018

Krachtige en zwoele, geconcentreerde wijn met diepgang en structuur met smaken van rood en donker fruit en volop specerijen en verfijning door de llicorella bodems

Verzendkosten

€ 6,95 

Standaard levertijd

1 dag

€ 26,00
Prijs per stuk

 

Aantal: 
Bestellen

De wijn heeft een diepe concentratie met een robijnrode kleur. In de neus geuren van zwart fruit als kersen en bramen met volop specerijen. In de mond een fluwelen aanzet van rijp zwart fruit met daarna de frisse tonen en structuur die de wijn balanceren. In de wijn vervolgens specerijen in de afdronk die lang natintelt. Erg jong nog anno 2021. Decanteren voor de komende jaren wordt aangereden, want de wijn gaat zich langzaam ontwikkelen.
Lekker bij gegrild rood vlees, wild en bij kruidig stoofvlees.

Land Spanje
Streek Catalonië
Substreek/ Appelatie Priorat D.O.C.
Producent Cellers Castellet
Druivensoort 48% Garnatxa Peluda, 37% Syrah, 15% Carignan
Smaaktype Zwoel,rijk, krachtig, diepgang, structuur
Vinificatie  De Garnatxa peluda (harige Grenache) en Carignan komen van losstaande-gobelet-ranken en staan evenals de Syrah aangeplant in de wijngaard La Solana de Mas d'en Pubill. De bodems zijn van de beroemde Llicorella-leisteen en staan op 350 tot ruim boven 400m boven zeeniveau. De druiven worden handmatig geplukt in de 1e week van oktober. De ranken leveren op deze karige bodems slechts 20 hl/ha; de Carignan-ranken zijn 100 jaar oud en leveren nog veel minder. De druiven macereren 27 tot 33 dagen in stalen tanks en rijpen na de vergisting nog 6 maanden in roestvrij staal. Hierna wordt de wijn overgepompt in 1x eerder gebruikte Franse barriques. De rijping in hout duurt vervolgens 14 maanden en de gistcel blijft in het vat en wordt af en toe doorgeroerd.
Houtrijping Ja, 14 maanden in 1 tot  3 x eerder gebruikte Franse houten vaten (225 liter ).
Houdbaarheid t/m 10 jaar na de oogst
   
Serveertemperatuur 16-17°C
Inhoud 75 cl
Alcohol 14,5%
Informatie (regio) Alle wijnen komen van de wijngaarden behorend bij hun “boerderij” Solana. Dit kleine familiebedrijfje met 12 ha aan wijngaarden bevindt zich middenin in het unieke Mediterrane microklimaat met de zwarte Llicorella bodems. De eerste jaargang van Castellet was 2005. De 80 jaar oude Garnacha- en Cariñenaranken worden goed geconserveerd. Naast aanplanten van nieuwe ranken van beide druivensoorten heeft Castellet ook de “harige” Garnacha (peluda) en zijn er ook wijngaarden uit de jaren 1990 met Cabernet sauvignon, Syrah en Merlot voor wijnen met net even een ander profiel. Hun wijnen hebben een flinke structuur een diepgang van zuren mede door zeer lange maceratie van meer dan 28 dagen. De wijnen worden dan ook pas op de markt gebracht als ze beginnen te leveren. Het zijn geen commerciële sappige wijntjes en blijven lang zeer interessant.


Garnacha Peluda






 
-Oftewel de harige Grenache en nauw verwand aan de rode/zwarte Garnache - heeft zijn naam verkregen door de donshaartjes op de bladeren van de rank.  Deze druif heeft een aantal voordelen dat hij goed gedijt in extreme droogte, past zich makkelijk aan op waterloze bodems en is resistenter tegen coulure. Hierdoor rijpt de druif consistenter en bereikt daardoor eerder zijn rijpheid. Het suikergehalte is hierdoor lager en dus ook het alcoholpercentage. De wijnen zijn iets minder krachtige met rood fruit. Synoniemen zijn Lladoner Pelut or Lledoner Pelut genoemd.