Advies over wijn? Wij staan u graag te woord! +31 (0) 6 41 66 26 69

Alfred Meyer Riesling Grand Cru Kaefferkopf 2021

Alfred Meyer Riesling Grand Cru Kaefferkopf
Alfred Meyer Riesling Grand Cru Kaefferkopf 2021
Volle, maar frisse en rijpe Grand cru met een bewaarpotentieel en een volle body met rijpe citrus en ananas en een typische Riesling mineraliteit. Droger en frisser dan menig Elzasser Riesling.

Verzendkosten

€ 6,95

€ 15,95
Prijs per stuk
Aantal: 
Bestellen
 
De Kaefferkopf  heeft een lichtgele kleur met groene schakeringen met volle geuren van citrus en ananas alsook een intrigerende mineraliteit. In de mond frisse tonen van munt met een volle structuur van rijpe citrus en tropisch fruit gevolgd door een zeer lange, mineralige afdronk. De wijn is zeer viscoos en zal zich in de loop der komende jaren ontwikkelen tot een verfijnde wijn.
Perfect bij zout- en zoetwatervissen als ook schaal- en schelpdieren.

 
Land Frankrijk
Streek Elzas
Substreek/ Appelatie Elzas Grand Cru
Producent Vins Alfred Meyer
Druivensoort Riesling
Smaaktype Fruitig verfijnd elegant
Vinificatie De druiven worden geplukt als ze volledig rijp zijn en het hele jaar meer dan voldoende verzorgd voor een optimale zoet-zuur balans. Na de vergisting rijpt de wijn 7 maanden sur lie in grote, oude eiken vaten voor rond fruit, volle body en complexiteit. Jaargang 2013 rijpte langer in eik, omdat aldaar een frisser jaar was.
Houtrijping Ja, 7 maanden in oude houten voeders
Houdbaarheid t/m 9 jaar na de oogst
   
Serveertemperatuur 10-12°C
Inhoud 75 cl
Alcohol 13,5%
   
Informatie (regio)

Terroir
Sinds 2003 beheert Daniel Meyer dit 7 ha. tellende familiedomein in het plaatsje Katzenthal net buiten de agglomeratie Colmar (nabij Turckheim; Zind-Humbrecht). Deze 7 hectare zijn opgebouwd uit 45 percelen in zes dorpjes: Katzenthal Ammerschwihr, Sigosheim, Kientzheim, Turckheim en Ingersheim. De bodems zijn dan ook zeer divers en de wijngaarden hebben elk hun eigen bodemsoort en expositie t.o.v. de zon. Met passie en respect voor tradities en het milieu zet Daniel zich samen met zijn vrouw Christine in om hun expertise steeds weer te vergroten en om hun kwaliteit voor te stellen aan de wereld. Nieuwe stijl Elzas met een zeer mooi zoet-zurenspel. Gedurende het groeiseizoen wil Daniel Meyer het rendement van de wijnstokken en de groei van de planten onder controle houden. Takken worden verwijderd of getrimd voor een betere blootstelling van de druiven aan de zon. De wijngaarden van Katzenthal vormen een uniek microklimaat omdat ze aan 3 zeiden worden beschut van wind door de Vogezen en dagelijks veel zonuren hebben. 
 

De Grand cru Kaefferkopf met hoogtes tussen 230 à 350 m heeft een oostelijke expositie t.o.v. de zon met een zeer “complexe” bodem. Het is een combinatie van graniet, kalksteen, zandsteen, klei en slib. Het zonnige, milde klimaat rijpt de druiven zeer gestaag wat  complexe wijnen oplevert. Haar oppervlakte is 71,65 ha en brengt de volgende wijnen op: Gewurztraminer 55%, Riesling 30%, Pinot Gris 9% en Assemblage 6%. Alfred Meyer heeft 2 percelen in de Kaefferkopf die recht boven hun nieuwe productiegebouw ligt. Een deel van de Rieslingranken is geplant in 1960 en het andere deel in 1980. Er zou zomaar vieilles vignes op het etiket gezet mogen worden.