Land |
Frankrijk |
Streek |
Sud Ouest |
Substreek/ Appelatie |
Gaillac AC |
Producent |
Chateau Adélaïde |
Druivensoort |
80% Braucol en 20% Syrah |
Smaaktype |
Vol, structuur, verfijnd, krachtig, balans/fraìcheur |
Vinificatie |
Grotendeels handmatig geplukt, worden de druiven ontsteeld en macereren daarna een hele maand in zowel beton als inox tussen 24 en 26°. Tijdens de fermentatie ondergaat de wijn 3x daags pigéage (het onderdompelen van de vaste massa bovenop, zodat deze niet uitdroogt. De wijn krijgt meer lucht wat leidt tot een veel diepere kleurextractie en tot meer tannines). Hierna wordt de wijn overgepomt naar barriques van 400 liter die elke 4 jaar vernieuwd worden. |
Houtrijping |
Ja, 12 maanden in barriques van 400 liter, waarvan 1/4 nieuw. |
Houdbaarheid |
Minimaal 18 jaar na de oogst |
|
|
Serveertemperatuur |
16-17°C |
Inhoud |
75 cl |
Alcohol |
13,0% |
|
|
Chateau Adélaïde
Braucol
|
Gelegen in de Sud Ouest maakt de familie Ferretti op traditionele wijze Gaillac wijnen met inheemse en regionale druivensoorten als Braucol, Duras, Mauzac en loin de l’oeil. Op hun 14 hectare aan wijngaarden tref je ook nog Syrah, Sauvignon, Cabernet en Merlot aan. De wijnbouw gebeurt op duurzame wijze: regelmatige grondbewerking geeft stikstof aan de plant en zuurstof aan de klei-humus bodems. Tenslotte worden alle druiven handmatig geplukt.
Ook wel bekend als Fer en Fer Servadou, maar in Gaillac noemt men hem Braucol. Is de meest aanwezige druivensoort, waar Duras dat eerst was. Heeft een diepe kleurintensie, is geconcentreerd, flink gestructureerd en heeft intrigerende geuren. Is een voorvader van Carmenère!
|