Een behoorlijk geconcentreerde diep donkere robijnen kleur met taan verkleuringen aan de rand. Uit het glas komen intrigerende aroma’s van rijp, zalvend zwart fruit (bramen) met een sensatie van bouillon. In de mond een fluwelen textuur met vlezige structuur van tannines maar ook weer dat heerlijke zwarte fruit met umami, specerijen en toast. De afdronk is vol maar droog en vraagt om een combinatie met stevig vlees. Mooi voorbeeld van hoe een wijn ook kan zijn.
2008: gedroogde, zwarte pruimen, bouillon, nog iets tannines
2009: rood fruit, voldoende fris, tannines, kracht
2012: structuur, fris, rood fruit, krachtig
2015: zacht, rijker fruit, vlezig, structuur, specerijen
Lekker bij: Oude kazen, rood vlees, stoofschotels, wild en cassoulet.
Land |
Frankrijk |
Streek |
Sud Ouest |
Substreek/ Appelatie |
Cahors AC |
Producent |
Vignobles Laur |
Druivensoort |
Malbec |
Smaaktype |
kruidig specerijen umami vlezig |
Vinificatie |
Op de bovenste terrassen van Cahors in de hauts coteaux du causse staan de druiven voor deze wijn aangeplant op een perceel van 7 hectare genaamd Ramonichoux. De ranken zijn 49 jaar oud en staan op ongeveer 250 m hoogte op ijzerhoudende klei en kalksteen bodems . Na een inwekingsperiode van 35 dagen vindt in inox vaten een temperatuursgereguleerde vergisting plaats waarna de wijn nog ruim 9 maanden doorrijpt in kleine barriques waarvan 1/3 nieuw |
Houtrijping |
Ja, 9 tot 12 maanden in 1/3 nieuwe barriques en 1/3 vaten die 1x en 1/3 die 2x gebruikt zijn. |
Houdbaarheid |
t/m 15 jaar na de oogst |
|
|
Serveertemperatuur |
17-18°C |
Inhoud |
75 cl |
Alcohol |
12,5% |
|
|
Informatie (regio)
|
Een Chateau met ruim 40 ha. aan wijngaarden in de Cahors-heuvels van het plaatsje Floressas met bodems van ijzerhoudende kalkrijke klei (Argilo-calcaire). Van generatie op generatie heeft familie Laur geloofd in Malbec en de benodigde knowhow opgebouwd om anno 2018 zeer uiteenlopende stijlen Cahors aan te bieden met zelfs een witte Malbec (Blanc de noirs-IGP du Lot). Maar Betaalbaarheid staat voorop!
Ethiek en respect voor het milieu staan hoog in haar vaandel op traditionele – en natuurlijke wijze met zo weinig mogelijk chemische middelen. Aldus Chateau Laur kan hun minutieuze manier worden vergeleken met die van de Grand cru classés. In de kelders vindt verplaatsing van druiven en sap plaats door de zwaartekracht.
Druiven worden optimaal rijp met zorg geplukt waarna koude maceratie volgt voor optimaal behoud van de primaire aroma’s. |