Land |
Frankrijk |
Streek |
Sud Ouest |
Substreek/ Appelatie |
Gaillac AC |
Producent |
Chateau Adélaïde |
Druivensoort |
50% Loin de l’œil – 50% muscadelle |
Smaaktype |
Mineraal, ontwikkeld, rond, smaakvol, verrassend |
Vinificatie |
De 25 tot 50 jaar oude ranken in de Clos de Peyres-wijngaard groeien op het plateau cordais in de heuvels van Gaillac dat ongeveer tussen zowel de Atlantische oceaan en de Middellande zee ligt. Ze hebben een westelijke expositie t.o.v. de zon en staan op een bodem van kalksteen met klei geniet Gaillac dan ook van beide klimaten op een hoogte van circa 200 m. De druiven worden handmatig geplukt en vervolgens ontsteeld en ondergaan 8 uur schilinweking. Tijdens de fermentatie in inox ondergaat de wijn elke week battonage.. Vervolgens rijpt de wijn 12 maanden verder in hetzelfde vat. |
Houtrijping |
Nee |
Houdbaarheid |
T/m 6 jaar na de oogst |
|
|
Serveertemperatuur |
11-13°C |
Inhoud |
75 cl |
Alcohol |
13,0% |
|
|
Chateau Adélaïde
Loin de l’oeil
Muscadelle
|
Gelegen in de Sud Ouest maakt de familie Ferretti op traditionele wijze Gaillac wijnen met inheemse en regionale druivensoorten als Braucol, Duras, Mauzac en loin de l’oeil. Op hun 14 hectare aan wijngaarden tref je ook nog Syrah, Sauvignon, Cabernet en Merlot aan. De wijnbouw gebeurt op duurzame wijze: regelmatige grondbewerking geeft stikstof aan de plant en zuurstof aan de klei-humus bodems. Tenslotte worden alle druiven handmatig geplukt.
Oftwel ver van het oog (de knop; hebben een lange steel)! Voor het eerst genoemd in 1842 en vrijwel enkel groeiend in Gaillac. De ranken zijn bedrijvig en productief en vroeg- tot midrijp. Maar omdat Mauzac nog productiever is, zijn de 30% in Gaillac in 1870 flink gedaald (phyloxera). Maar omdat het zuren beter vasthoudt toch vaker gekozen voor dessertwijnen aldaar. In deze wijn vroeger geplukt voor meer frisheid.
Muscadelle groeit met name aan de Gironde en de Dordogne en staat ook veel in Zuid West (Bergerac en Gaillac) en zou in de 16e eeuw zijn ontstaan in de Entre-deux-mers. Vroeger werd het geassembleerd met Sémillon in Sauternes waar het nu enkel nog in zeer kleine percentages wordt toegevoegd. Want er is veel meer aandacht nodig voor een goed resultaat, bovendien is de druif laat rijp. Als het resultaat geslaagd is dan heeft voegt het een rijk aroma toe aan de assemblage met intense florale aroma’s en muskus-achtige geuren van sinaasappel zeste. |