Advies over wijn? Wij staan u graag te woord! +31 (0) 6 41 66 26 69

Adélaïde Gaillac Tradition blanc sec 2017

Adélaïde Gaillac Tradition blanc sec 2017
Adélaïde Gaillac Tradition blanc sec 2017
Droge, verrassende witte wijn met een eigenzinnig karakter van ontwikkeld fruit en tonen van walnoten met salty mineralen. Erg leuke wijn-spijs wijn.

Verzendkosten

€ 6,95

Standaard levertijd

1 dag

€ 8,95
Prijs per stuk
Aantal: 
Bestellen
 
De wijn heeft een citroengele kleur en een behoorlijke viscositeit. In de neus volop salty geuren met citrus. Maar ook tonen van walnoten.  Na een frisse aanzet, met wat vettigs van de wijn, volgt overrijp fruit met intrigerende, zilte mineralen, iets van walnoten en een prettige salty bitter in de afdronk. Een wijn met een eigenzinnig karakter en zeer lage opbrengsten voor een basiswijn!
Volgens wijnmaker Antoine Ferretti heerlijk bij oesters, coquilles, fruits de mers en met name bij sushi.
 
Land Frankrijk
Streek Sud Ouest
Substreek/ Appelatie Gaillac AC
Producent Chateau Adélaïde
Druivensoort 50% Loin de l’œil – 50% muscadelle
Smaaktype Mineraal, ontwikkeld, rond, smaakvol, verrassend
Vinificatie De 25 tot 50 jaar oude ranken in de Clos de Peyres-wijngaard groeien op het plateau cordais in de heuvels van Gaillac dat ongeveer tussen zowel de Atlantische oceaan en de Middellande zee ligt. Ze hebben een westelijke expositie t.o.v. de zon en staan op een bodem van kalksteen met klei geniet Gaillac dan ook van beide klimaten op een hoogte van circa 200 m. De druiven worden handmatig geplukt en vervolgens ontsteeld en ondergaan 8 uur schilinweking. Tijdens de fermentatie in inox ondergaat de wijn elke week battonage.. Vervolgens rijpt de wijn 12 maanden verder in hetzelfde vat.
Houtrijping Nee
Houdbaarheid T/m 6 jaar na de oogst
   
Serveertemperatuur 11-13°C
Inhoud 75 cl
Alcohol 13,0%
   
Chateau Adélaïde
Loin de l’oeil
Muscadelle 
Gelegen in de Sud Ouest maakt de familie Ferretti op traditionele wijze Gaillac wijnen met inheemse en regionale druivensoorten als Braucol, Duras, Mauzac en loin de l’oeil. Op hun 14 hectare aan wijngaarden tref je ook nog Syrah, Sauvignon, Cabernet en Merlot aan. De wijnbouw gebeurt op duurzame wijze: regelmatige grondbewerking geeft stikstof aan de plant en zuurstof aan de klei-humus bodems. Tenslotte worden alle druiven handmatig geplukt.

Oftwel ver van het oog (de knop; hebben een lange steel)! Voor het eerst genoemd in 1842 en vrijwel enkel groeiend in Gaillac. De ranken zijn bedrijvig en productief en vroeg- tot midrijp. Maar omdat Mauzac nog productiever is, zijn de 30% in Gaillac in 1870 flink gedaald (phyloxera). Maar omdat het zuren beter vasthoudt toch vaker gekozen voor dessertwijnen aldaar. In deze wijn vroeger geplukt voor meer frisheid.

      Muscadelle groeit met name aan de Gironde en de Dordogne en staat ook veel in Zuid West (Bergerac en Gaillac) en zou in de 16e eeuw zijn ontstaan in de Entre-deux-mers. Vroeger werd het geassembleerd met Sémillon in Sauternes waar het nu enkel nog in zeer kleine percentages wordt toegevoegd. Want er is veel meer aandacht nodig voor een goed resultaat, bovendien is de druif laat rijp. Als het resultaat geslaagd is dan heeft voegt het een rijk aroma toe aan de assemblage met intense florale aroma’s en muskus-achtige geuren van sinaasappel zeste.