Advies over wijn? Wij staan u graag te woord! +31 (0) 6 41 66 26 69

Banyuls met chocolade

Banyuls met chocolade

De beroemde wijnschrijver en Master of Wine Jancis Robinson zegt over Banyuls dat dit zeker de meest complexe (geur – en smaakdiversiteit) Vin doux naturels (met alcohol versterkte wijn) van Frankrijk zijn. Haar steile terraswijngaarden in de zuidelijke Roussillon torenen hoog boven de Mediterranee uit.  

Minimaal 50% van de wijn moet gemaakt zijn van Grenache (Grand cru wijnen minimaal 75%). De druiven worden meestal begin oktober geplukt en zijn dan deels verschrompeld en leveren ook niet al te hoge opbrengsten, maar zitten boordevol smaak en suiker. Aan de most wordt ongeveer 5 tot 10% van het volume aan alcohol van ongeveer 96% toegevoegd (dit proces heet mutage). Afhankelijk van wanneer de alcohol wordt toegevoegd behoudt de wijn een bepaalde hoeveelheid restsuiker omdat het alcohol de gistcellen doodt. Dit mutageproces doet men al sinds de 13e eeuw in Banyuls wat enkele eeuwen langer is dan het neefje Port die op een vergelijkbare manier gemaakt wordt.

De Banyuls Reserva van La Tour vieille wordt een aantal weken na toevoeging  van het alchohol op traditionele methode vervolgens in Bonbonnes van 60 liter gedaan. De wijn rijpt vervolgens een jaar in deze glazen vaten in de open lucht met ’s zomers de hete zon op de wijn. De wijn verkleurt en krijgt oxidatieve rijpingsgeuren en –smaken.  Na dit  jaar wordt de Reserva nog een jaar of 4 gerijpt in eiken- en roestvrijstalen vaten, zodat de wijn nog enige mate van frisheid behoudt tussen alle rijkdom. Er worden in Banyuls verschillende wijnen gemaakt naast de hierboven beschreven “Rancio” stijl. Er wordt zelfs witte Banyuls gemaakt.

Het prettige aan deze Reserva Banyuls is dat hij niet al te zoet is. Tevens bezit Banyuls t.o.v. vele andere versterkte wijnen enige mate van zuren wat de wijn interessanter houdt na elke slok. Dit wordt versterkt omdat het alcoholpercentage “slechts” 16,0% is. Het gedroogde fruit (pruimen, kersen), mokka en chocolade komen met een klein balancerend zoetje je mond binnen. Wat een elegantie en na een stukje chocolade geproefd te hebben, wordt de Banyuls nog interessanter: ik proef een intense sensatie van sinaasappelzeste, espresso, kaneel, vijgen, amandelen, caramel.

 

Dat Banyuls en chocolade elkaar versterken weet men in Frankrijk al sinds men wijn met eten combineert. Voor het grote publiek is dit echter veelal geheim gebleven. Rancio Banyuls zijn minder zoet en stroperig dan de meeste dessertwijnen en gemaakt om te schenken bij niet al te zoete - of pure chocolade.

Wordt het dit jaar een chocoladedessert met kerst???

Maar wat het allerleukste is aan een wijn als Banyuls, deze blijft nog maanden goed. Zet de fles in de koelkast en neem elke week een klein glaasje……….

      07-12-2016 14:55     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.