Advies over wijn? Wij staan u graag te woord! +31 (0) 6 41 66 26 69

Alfred Meyer Auxerrois Barrique 2017

Alfred Meyer Auxerrois Barrique 2017
Alfred Meyer Auxerrois Barrique 2017

Rijke wijn met een prettige balans en tonen van fermentatie in eiken vat die een lange toekomst tegemoet gaat maar al voldoende te bieden heeft.

Verzendkosten

€ 6,95 

Standaard levertijd

1 werkdag

€ 14,95
Prijs per stuk

 

Aantal: 
Bestellen

De Auxerrois barrique heeft een diepgele kleur en een volle body met rijke geuren van beurre noisette, caramel, wijngaardperziken en abrikozen en ook iets van vanille maar is nog iets gesloten in de neus (eind 2018). De rokerige mineralige geur komt je elegant tegemoet. De wijn voelt mollig en vol aan in de mond maar met voldoende souplesse. De zeer volle, mineralige smaakintensiteit met rijpe perzik en abrikoos, boter, iets rokerigs en vanille met in de afdronk een zeer lang natintelende sensatie van salty caramel en kaneel. Dit geeft de wijn een prettige balans en maakt hem erg inzetbaar. Wat een rijkheid en wat een lengte. Een genot om nu te drinken (eind 2018) maar zal zich de komende jaren nog meer ontwikkelen.
Perfecte dinerwijn, maar ook als genotswijn voor de liefhebber van rijke wijnen! Vanwege zijn  body een geweldige begeleider van gegrilde vis en kip met een volle saus.
 

Land Frankrijk
Streek Alsace
Substreek/ Appelatie Alsace
Producent Vins Alfred Meyer
Druivensoort Auxerrois
Smaaktype Vol en rond
Vinificatie De druiven van de 40 jaar oude ranken worden geplukt als ze volledig rijp zijn en het hele jaar meer dan voldoende verzorgd voor een optimale zoet-zuur balans. Na de vergisting in 2x gebruikte kleine barrique rijpt de wijn 10 maanden sur lie  in hetzelfde vat waarbij er 2x per maand gebatonneerd wordt (de naar de bodem gezakte gistcellen worden door de wijn geroerd voor meer smaak, een vollere body en meer rondeur. De wijn is gortdroog gemaakt (slechts 1 g/L suiker) maar dit is absoluut niet merkbaar in al zijn rijkheid.
Houtrijping Ja, 10 maanden in kleine 2x gebruikte oude eiken vaten met battonage van de lie.
Houdbaarheid t/m 9 jaar na de oogst.
   
Serveertemperatuur 12-13°C
Inhoud 75 cl
Alcohol 13,5%
Pinot blanc - Auxerrois In de Elzas hoeft er in een Pinot blanc geen druppel Pinot blanc te zitten, maar mag het wel zo heten. De meesten zijn assemblages van Auxerrois en Pinot Blanc, maar mogen ook Pinot gris en zelfs wit sap van de Pinot noir bevatten. 2 Pinot blancs kunnen dus enorm verschillen. Vanaf de oogst van 2015 heet de Pinot Blanc van Alfred Meyer dan ook Auxerrois, omdat Meyer ervoor kiest om het Katje bij zijn naam te noemen. Alfred Meyer heeft zelfs geen eens Pinot blanc aangeplant staan.
Auxerrois d’Alsace is net als Chardonnay een kruising tussen Pinot noir en Gouais blanc. Hij is nauw verwant aan de Pinot blanc wat een mutatie zou zijn van Pinot gris welke weer een mutatie is van Pinot noir. Allemaal familie en nauwverwant!! Auxerrois zou iets vlakker zijn in zijn zuren en heeft een vollere body dan Pinot blanc. 150 jaar geleden noemde men Pinot blanc zelfs Chardonnay en heette de Auxerrois in de Moselle streek Chardonnet/Chardonnay.
Informatie (regio) Sinds 2003 beheert Daniel Meyer dit 7 ha. tellende familiedomein in het plaatsje Katzenthal net buiten de agglomeratie Colmar (nabij Turckheim; Zind-Humbrecht). Deze 7 hectare zijn opgebouwd uit 45 percelen in zes dorpjes: Katzenthal Ammerschwihr, Sigosheim, Kientzheim, Turckheim en Ingersheim. De bodems zijn dan ook zeer divers en de wijngaarden hebben elk hun eigen bodemsoort en expositie t.o.v. de zon. Gedurende het groeiseizoen wil Daniel Meyer het rendement van de wijnstokken en de groei van de planten onder controle houden. Takken worden verwijderd of getrimd voor een betere blootstelling van de druiven aan de zon. De wijngaarden van Katzenthal vormen een uniek microklimaat omdat ze aan 3 zeiden worden beschut van wind door de Vogezen en dagelijks veel zonuren hebben. Met passie en respect voor tradities en het milieu zet Daniel zich samen met zijn vrouw Christine in om hun expertise steeds weer te vergroten en om hun kwaliteit voor te stellen aan de wereld. Elk jaar na grondige analyse van het suikergehalte en zuren creëert Meyer een wijn met de perfecte balans.

Naam
Alfred Meyer Auxerrois Barrique 2017
Regio
Alsace
Druifsoort
Auxerrois
Producent
Alfred Meyer
Jaar
2017
Kleur
Wit
Soort
wijn
Alcoholpercentage
13